Te ismered az arcbőröd típusát?

Az arcbőr típusának helyes meghatározása még az életkorunknál is fontosabb, hiszen ha nem az arcbőröd típusának megfelelően tisztítod, tonizálod, ápolod és táplálod bőröd, akkor az ronthat is a helyzeten, ezért kiemelten fontos milyen típus vagy. Elemzésre fel!

 

Az arcbőr típusai

 

Normál bőrtípus

 
Nos, mindenki ezért a bőrtípusért imádkozik, de valljuk be elég ritka. Annak ellenére, hogy ez a „tökéletes arcbőr” szintén ápolásra szorul, hogy az állapotát fenntartsuk, csakúgy, mint problémásabb társai.

 

Milyen a normál arcbőr?

Tapintása selymes, a pórusok zártak, egyenletes színű. Víz és zsírtartalma egyensúlyban van. Mindez a jó vérkeringésnek, a megfelelő faggyú és melanin termelésnek, valamint kellő víztartalmának köszönheti. Bár semmilyen problémától nem szenved a normál arcbőr, célszerű naponta kétszer tisztítani, szérumot és fényvédő nappali krémet használni, hetente egyszer pedig radírozni.

 

Zsíros bőrtípus

Az egyik legtöbb bosszúságot okozó bőrtípus, mert bizony sokszor elrontja a fotókat a fénylő arcbőr. Leginkább ez a bőrtípus az, amely leginkább feszélyezi a hölgyeket, hiszen kifejezetten feltűnő.

 

Milyen a zsíros arcbőr?

Zsírosan fénylő, fakó, sokszor sárgás színű az arc, tág pórusok. Az arc középvonalában (homlok, orr, áll) gyakoriak a mitesszerek, nehezen tisztuló arcbőr, nem ritkák a pattanások sem. Mindemellett gyakori a vízhiány, sokszor az orcák, fülek tövei szárazak, érdes tapintásúak, viszkethetnek is.

A smink eltávolítása és rendszeres tisztítás szintén elengedhetetlen, legjobb a felhabosítható arctisztító gél, majd a nyugtató arctonik használata. Egy normál arckrém könnyen ronthat a helyzeten, ezért célszerű csak szérumot használni vagy olyan hidratáló krémet használni, amely nem zsíros, inkább vízbázisú, esetleg mattító hatással bíró. Hetente mélytisztító, pórustisztító arcmaszk jótékony hatással bír

 

Száraz bőrtípus

Bár a száraz arcbőr korántsem olyan feltűnő, mint a zsíros társa, de legalább olyan kellemetlen tünetekkel bír. Sokszor viszket, de még gyakoribb a feszülő, égő érzés, amely a hiperérzékenységgel van összefüggésben.

 

Milyen a száraz arcbőr?

Tapintása érdes, fakó színű és petyhüdt, korán ráncosodik. Gyorsan és túlérzékenyen reagál külső hatásokra, gyakran hámlik, könnyen pirosodik és sérül, a pattanások helye lassan gyógyul.
A megfelelő termékek használatával elkerülhető a tisztítás okozta irritáció. A sminklemosó tej, olaj vagy alkoholmentes arctisztító víz a legjobb, mert ezek nem szárítják az arcbőrt. A nappali és éjszakai krém használata pedig elengedhetetlen. Hetente tápláló arcpakolás használata ajánlott.

 

Kombinált bőrtípus

Leggyakoribb a kombinált bőrtípus, amely többféle bőrtípus jellemzőjét viseli magán. Például nem egyenletes szín és feszesség, összességében száraz arcbőr, de a T-vonalban zsíros, mitesszerek és néhány pattanás is megjelenik. De a szem alatti bőr petyhüdt, megereszkedett, ilyenkor célszerű a különböző területeknek megfelelő arcápoló termékeket használni. Ilyen lehet a vízhiányos arcbőr is, ezt egy korábbi bejegyzésünkben már részletesen elemeztük.

Bármilyen bőrtípussal rendelkezünk, nem nyúlunk mellé, ha egy olyan arcápoló szérumot vagy könnyű(!) állagú krémet választunk, amely minden bőrtípus számára elengedhetetlen hatóanyagokat tartalmaz, ilyen a hialuronsav és a kollagén.

A kollagén egy természetes eredetű állati fehérje, segíti a sejtmegújulást, így gondoskodik az arcbőr nedvességtartalmáról, hozzájárul az elasztikus rostok termelődéséhez, így a bőr rugalmas állapotához is.

A Merz Spezial Kollagén Habkrém a bőrfelszínt kiegyenlíti, kisimítja és táplálja. Így a száraz bőrtípus, amely könnyen elveszíti elasztikusságát, ráncosodásra hajlamosabb, nagyon hálás lesz érte, de nagy sikerrel alkalmazza az érett bőrű 40-50 éves korosztály is, akik normál bőrtípusukat szeretnék hosszútávon fenntartani.

A hialuronsav egy szénhidrát molekula, szintén természetes módon megtalálható az emberi szervezetben, több mint 50%-a a bőrben, képes saját súlyának akár 1000-szeresét is megkötni, így téve csodát a száraz és könnyen ráncosodó arcbőrrel.1

A Merz Spezial Hialuron Habkrém azonnali hidratáló hatású és megfiatalítja a bőrt. Mivel nem egy telt arckrémről van szó, hanem egy laza szerkezetű hatóanyagokban gazdag habkrémről, ezért nem csak a normál vagy száraz, hanem a zsíros bőrtípussal rendelkező hölgyek is bátran használhatják.

 

Ha teljesen elhanyagoljuk a bőrünket, akkor annak korábbi szép állapotát már nem lehet természetes módon visszaállítani. Az alapvető arcápolás naponta kétszer 2 perc, hidd el, a bőröd mindennap meg fogja hálálni ezt a törődést!