A vízhiányos arcbőr okai és ápolása

Ebben a cikkünkben megpróbáljuk feltárni a vízhiányos arcbőr jellemzőit és kialakulását, amely az életkor előrehaladtával egyre gyakrabban előfordul, és természetesen megoldással is szolgálunk erre a problémára.

 

A vízhiányos arcbőr tünetei

 
A vízhiány az egyik legkellemetlenebb és leggyakoribb tünet, ami a nem megfelelő arcápolás során megmutatkozik. A feszülő, viszkető bőrfelszín hajlamos a hámlásra, különösen az orr és az arccsont környékén, hosszútávon pedig fakó arcszínhez és egyre jobban látható ráncok kialakulásához vezet.

Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a vízhiányos bőr nem egyenlő a száraz bőrtípussal, a vízhiány jelei ugyanúgy megjelennek a kombinált, sőt a zsíros bőrtípuson is, itt elsősorban az ajkakon, állon és orcákon jelentkeznek a tünetek.

A vízhiányos állapot oka a megfelelő mennyiségű folyadék hiánya a szervezetünkben. A vízhiány oka lehet a dohányzás és bizonyos gyógyszerek szedése is (pl. vízhajtó). De emellett a mindennapi életünk során is számos hatás ér bennünket, amely befolyásolja bőrünk állapotát – pl. légyszennyezettség, szél, napsugárzás és a stressz.

Mindez nem egy átmeneti állapot, a vízhiányos arcbőr hosszabb ideig is fennmaradó tünet lehet, száraz bőrtípus esetén pedig romolhat is az arcbőr állapota.

 

A vízhiányos arcbőr kialakulása

 
Ahhoz, hogy tényleg a probléma eredetét tudjuk felfedni és ne csak a tüneteit elemezzük, érdemes a bőr felépítésénél kezdeni.

Legnagyobb érzékszervünk a bőr, amely a testünk teljes felületét borítja, három rétegből áll:

A bőr felső rétege, az epidermisz, vagyis a hám. Ezen belül stratum corneum, magyarul szaruréteg helyezkedik el, amely egyfajta védőpajzsként szolgál a különböző külső behatások ellen – a különböző fertőzések, a hideg vagy az UV sugárzás ellen. A hám alsóbb rétegeinek elsődleges feladata az, hogy előállítsák a bőr felső rétegét, így az állandó védelmet tudjon biztosítani.

A bőr középső része a dermisz, vagyis az irha, legfontosabb feladata a külső réteg vérellátását garantálni. Így ebben a rétegben a vérerek, szőrtüszők, verejtékmirigyek és idegvégződések találnak otthonra, ezzel biztosítva, hogy a hámréteg megfelelő időben és mértékben érzékelje a külső veszélyeket, és sérülés esetén a lehető leggyorsabban regenerálódjon. A dermisz felelős a felső réteg víztartalmáért is, ha a benne lévő sejtek sérülnek vagy nem jutnak a megfelelő működéshez szükséges vízmennyiséghez, akkor a vízveszteség felgyorsul, előidézve a bőr kiszáradását és állandó vízhiányos állapotát.

A bőr legalsó és egyben legvastagabb rétege a hipodermisz, vagyis bőralja, amely zsírsejteket tartalmaz. Ez a réteg a zsírsejtek révén energiatartalékot képez és feladata, hogy elősegítse a test hőszabályozását. Ez az a réteg, ahonnan a verejtékezés indul.

Ha nincs elegendő víz a szervezetünkben, akkor a bőr különböző rétegei között nem tud megfelelő mennyiségű víz áramlani, ez vezet többek között a vízhiányos arcbőr kialakulásához.

 

A vízhiányos arcbőr megfelelő ápolása

 
Ahhoz, hogy kordában tartsuk a vízhiányos arcbőr tüneteit, az első és legfontosabb, a megfelelő vízfogyasztás, hogy bőrünk a rétegek között könnyedén tudja áramoltatni a megfelelő mennyiségű folyadékot.

A második a rendszeres arcápolás, kifejezetten vízhiányos arcbőrre fejlesztett termékek segítségével – ilyenek lehetnek a magas víz és hialuronsav tartalmú termékek, amelyeket csak megbízható gyártóktól érdemes beszerezni.

Merz Spezial Hialuron Habkrém segítségével megerősödik a bőr védőfunkciója és kezelhető, illetve kiküszöbölhető a vízhiányos tünetek visszatérése, sőt akár kialakulása is. Rendszeres használata 100%-os hidratáltságot biztosít, illetve a benne lévő glükózamin fokozza a természetes hialuronsav termelődését, ezzel is biztosítva a bőr víztartalmát.*

 
*Független bőrgyógyászok igazolták, a tudományos vizsgálatban 21 fő vett részt 2 héten keresztül. Napi kétszeri alkalmazásával látható eredmény a bőr nedvességtartalmának növekedésében.