Mindent a nyári hajvédelemről

Nagyon jól tudjuk, hogy a napozás és nyaralás során a strandolás jótékony hatással van a lelkünkre, de ez korántsem mondható el bőrünkről vagy a hajkoronánkról. Akármennyire is szeretjük a nyarat, bizony a hosszú fürdőzések és a napon eltöltött kellemes órák hátrányokkal is járnak. Íme néhány tipp, hogyan őrizheted meg a hajad egészséges állapotát a nyár végéig!

 

Védd a hajad az UV sugárzás káros hatásaitól

 

Mindannyian tudjuk milyen káros hatással bír a napsugárzás a bőrünkre nézve, hiszen a leégés utáni kellemetlen fájdalmat a többségünk már megtapasztalta, pontosan ezért már természetes, hogy naptejjel, napolajjal védjük a bőrünket. De fontos tudni, hogy az UV sugárzás bizony a hajunkat sem kíméli, mégis eszünkbe sem jut valamilyen nyári hajvédelem.

A napszítta barna hajkorona valójában nem sok jóval kecsegtet. Az UV sugárzás következtében a haj külső rétegét alkotó szarulemezek sérülnek, felnyílnak, így a haj belső szerkezete, a keratinállomány is sérülékennyé válik. Mindez nem csak azt eredményezi, hogy a hajszálak elveszítik nedvességtartalmukat, hanem azt is, hogy a színe kifakul, a hajvégek kiszáradnak és töredeznek. Ezek a sérülések, ha festjük a hajkoronánkat még inkább láthatóvá válnak, a szőke hajkorona akár be is sárgulhat.

 

Védd a hajad a pancsolás közben is

 

Hajmosáskor észrevehetted, hogy a száraz haj bizony felszívja a vizet, ez történik a klóros strandok medencéiben és a sós tengervíz esetében is. Elsőre eszünkbe juthat, hogy klóros az otthoni csapvíz is, azonban sokkal kisebb mértékben, mint a strandon lévő medencék vizei, amelyek a nagyobb mennyiségű vegyszerek következtében sokkal károsabbak, mint más társaik.

A klór és a só szintén szárító hatással bír, a sós víztől hajunk ragacsos is lehet. A fürdőzés pedig fokozza az UV sugárzás káros hatásait. A sérült hajszerkezet könnyebben beereszti a nedvességet és a hajszál érzékenyebbé válik a káros külső hatásokkal szemben. Mindezekhez hozzájárul, hogy a haj hosszútávon száraz, durva tapintású lesz, amin sokszor csak a hajvágás segíthet, ezért kiemelten fontos a nyári hajvédelem és a megelőzés.

 

Mit tehetsz, hogy a lehető legjobban védd a hajad állapotát?

 

Sokat számít, ha egy vékony rétegben hajvégápoló olajat oszlatunk el a hajkoronánkon strandolás előtt, amely minimális víztaszító hatással bír, így kevésbé tapadnak meg káros anyagok, mint a száraz hajszálakon.

A különböző drogériákban találhatunk fényvédővel ellátott hajspray-ket, de az is segíthet a nyári hajvédelemben, ha kifejezetten napozás utáni sampont és balzsamot használsz. Napozás közben védd a hajkoronád szalmakalappal, baseballsapkával, vagy csak napernyővel, megóvja a haj színét a kifakulástól.

Strandolás után mindenképpen mosd ki a klóros, sós vizet a hajból, akár ott a strandon a zuhanyzás alkalmával tiszta vízzel. Semmiképpen ne hagyd beleszáradni, hiszen az UV sugárzás és a strandvíz kölcsönösen fokozzák egymás káros hatásait.

Ha hosszú a hajad, rémálom kifésülni egy-egy strandolás után, permetezz a vizes hajra kifésülő spray-t és bontófésű segítségével próbálj gátat szabni a kócos hajtengernek, hidd el a hajad kifejezetten hálás lesz.

Nem feltétlenül kell a nap végén azonnal hajat mosni, sokat tud segíteni egy bőséges hajpakolás – például egy olívaolaj és méz kombináció, ha hazamész a nyaralásból.

Figyeljünk arra, hogy ne csavarjuk a hajunkból a vizet, csak nyomkodjuk ki törölközővel a hajunkat és használjunk könnyű, természetes anyagból készült, nem túl szoros hajgumikat, csatokat.

Mégis a legfontosabb, mint mindig, az a megfelelő folyadékbevitel és hajunk számára elengedhetetlen tápanyagok nagyobb mennyiségben történő pótlása, mivel ilyenkor nyáron fokozott igénybevételnek vannak kitéve. Igyunk sok vizet és együnk lédús gyümölcsöket.

De a legegyszerűbb módja, ha legalább a nyári hajvédelem időszakában beruházunk egy hajvitaminra, hiszen így könnyedén tudjuk biztosítani a szükséges napi vitaminbevitelt, hogy nyár végén ne kelljen levágatni a hajat.

 
Ilyen a Merz Spezial Drazsé egy olyan különleges étrend-kiegészítő, hajvitamin, amelyet a Németországban található Merz Bőrgyógyászati Kutatóközpont folyamatosan tesztel és fejleszt. Egy dobozban 60 db drazsé található, naponta kétszer, reggel és este kell bevenni belőle 1 szemet.
A fogyasztói felmérés keretében megkérdezett emberek 99%-a ajánlaná barátainak.*

**2014 júniusában 1000 nő megkérdezésével végzett fogyasztói felmérés alapján