Mindent a kollagénről

 

Mi is az a kollagén?


Amikor még kevésbé volt ismert a kollagén sokan azt gondolták, hogy valami nagyon speciális összetevő, amelyet labóratóriumi környezetben fejlesztettek ki, de a mai napig kevesen tudják, hogy a kollagén egy természetes formában fellelhető és az állatvilágban eléggé elterjedt fehérje (marha, sertés, csirke, tengeri állatok)1. Ez egy olyan összetett fehérje, amely gondoskodik a bőr nedvességéről, a körmök egészségéről és az izomnövekedésről, valamint megakadályozza a hajhullást.

Nem csak az állatvilágban található meg ez az anyag, az emberi test is előállítja, méghozzá aminosavakból, ezért a különböző húsok jó építőkövei az emberi kollagén termelésének.2

 

Kollagén és az arcápolás


A kollagénről másodjára az arckrémek jutnak eszünkbe, egyre több gyártó felismerte azt, hogy mennyire elengedhetetlen a tökéletes arcbőr érdekében.

Bőrünk öregedése az arcon tűnik fel legelőször: száraz tapintású, szem alatti karikák, lassabb sebgyógyulás, hegesedés, foltok megjelenése stb. – ezek azok a tünetek, amelyek elsőre eszünkbe jutnak az öregedő bőrrel kapcsolatban.

Ez az állapot a lelassult sejtmegújulás eredménye, melynek kezdete körülbelül 30 éves korra tehető, így ebben a korban már erősen ajánlott az arcápoló termékek használata, de sokan már 25 éves kortól tanácsolják, ezzel is próbálva lassítani a bőr öregedési folyamatát.

Ha lassul a sejtmegújulás az azt is jelenti, hogy csökken a kollagén és az elasztikus rostok termelése, ami a bőr öregedésén kívül vezethet a bőr ráncosodásához, a csontok, izomzat leépüléséhez és hajhulláshoz is. Magától értetődő, hogy ezt az anyagot valahogyan pótolni kell 3 annak érdekében, hogy amennyire csak lehet lassítsuk a bőröregedést.

 

Növelhetjük a kollagén termelődést természetes módon?


Szerencsére igen, több természetes kollagénforrást is ismerünk.

Húsok

A marhahúsban található kollagén az élelmiszeriparban az egyik legnépszerűbb fehérje, mely támogatja a test minden szövetét, különösen hasznos a bőr és a csont egészségének javítása érdekében, ugyanezt mondhatjuk el a sertéshúsban található kollagénről is. A csirkehús és a tengeri állatok húsából származó kollagén könnyebben felszívódik, mivel maguk a molekulák is könnyebb szerkezetűek.4

Aloe vera

Ezt a húsos levelű növényt régóta használják a bőrápolás területén, a gél állagú nedv jótékony hatással van a különböző eredetű bőrbetegségek és égési sérülések kezelésére, de nemcsak különböző krémekben találhatjuk meg, hanem már étrend-kiegészítőkben is.5

Bogyós gyümölcsök

Minden olyan sötét húsú gyümölcs, mint a fekete szeder, fekete áfonya, ribizli, meggy és a szilva antocianint, illetve antioxidánst tartalmaz, amelyek serkentik a kollagén termelést, emellett gátolják a szabad gyökök, ezáltal a rák kialakulását.6

C-vitamin

Maga a C-vitamin is serkenti a kollagéntermelést, de ez is akkor a leghatékonyabb, ha természetes formájában visszük be ilyen pl. a narancs, citrom, grapefruit, kaliforniai paprika stb.

Ginzeng

A ginzeng öregedésgátló tulajdonságáról már mindenki hallott, és számos kutatás igazolta is.7 Segíti megőrizni a bőrt eredeti állapotában azáltal, hogy fokozza a kollagéntermelést és óvja a bőrt az UV sugárzások okozta káros hatásoktól.8

 

Kollagén az orvostudományban


Vannak ún. kollagén indukciós kezelések, amely segítségével kívülről juttatják a kollagént a bőrbe, hogy a kollagén- és elasztin termelés újrainduljon, a kötőszöveti rostok erősödjenek. Apró tűszúrásokkal juttatják a kollagént a bőrbe, egy kezelés általában 60 percig tart. Ez a lehetőség azonban drágább árkategória és nem biztos, hogy szívesen feküdnénk tűszúrások tömkelege alá, akkor sem, ha a „Szépségért meg kell szenvedni.”

Tudjuk jól, hogy szinte soha nem viszünk be annyi tápanyagot és vitamint, ami elegendő lenne, ezért sosem hátrány megtámogatni a szépségünket egy kicsit kívülről is. Erre egy szuper megoldás lehet a Merz Spezial Kollagén Habkrém , amely a C-vitamin és természetes eredetű kollagén aktivátor egyedi kombinációját tartalmazza. Az innovatív habkrém beszívódik a bőrbe, a bőr mélyebb rétegeibe is bejuttatva az értékes hatóanyagokat. A termék hatékonyságát 2 hétig vizsgálták tudományos körülmények között 29 hölgy részvételével, az eredmény pedig 90%-kal rugalmasabb bőr, 79%-os ránccsökkentő hatás. Az 50 ml-es kiszerelés megközelítőleg 60 alkalomra elegendő, azt pedig említenünk sem kell, hogy teljesen fájdalommentes úton juttatja be a kollagént a bőrbe.

 

Reméljük segítségetekre volt a fenti cikk, és amikor legközelebb találkoztok valahol, valamilyen formában a kollagénnel, már magabiztosan tudni fogjátok miről is van szó, illetve azt is, hogy milyen csodaszereket kell használnotok a bőröregedés ellen.