Készüljünk a nyárra – arcápolási tippek

A nyár már csak az iskolai nyári szünet miatt is sokak várva várt évszaka. Hosszú napsütéses nappalok, kellemesen meleg éjszakák, nyári lenge ruhák, vízpart és még sorolhatnám. Ám tudnunk kell, hogy a nyári évszak bőrünket ugyanúgy megviseli, mint a téli hideg napok. Éppen ezért nem szabad elhanyagolnunk arcunk megfelelő ápolását a nyári szabadság és szünet alatt sem. Természetes, hogy nyáron a nagy melegben bőrünk izzad, testünk igyekszik hűteni önmagét és így próbál védekezni a hőséggel szemben. Az izzadt bőr viszont rendkívül jó táptalaja a különböző baktériumoknak és fertőzéseknek, az arcbőrünk fokozottabban zsírosodhat, a pórusaink könnyebben eltömődhetnek, aminek hatására nemkívánt pattanások jelenhetnek meg bőrünkön. Másik oldalról a túl sok napozás, vagy a sós tengervíz szárazabbá teheti bőrünket, bőrünk veszít hidratáltáságából és érdesebbé, szárazabbá válik. A sok külső környezeti hatás erősen igénybe veszi arcbőrünket, ezért érdemes nagyobb figyelmed fordítani rá a nyár során.

Amivel támogathatod arcbőrödet nyáron:

 

1. Arctisztítás

Mint említettem nyáron a fokozott hőleadás miatt a szennyező anyagok könnyebben megmaradnak az arcbőrön, a pórusok könnyebben tömítődnek, gyakrabban alakulhatnak ki pattanások, gyulladások a bőr felszínén. A legnagyobb figyelmet a megelőzésre kell fordítanunk, aminek első lépése a megfelelő és rendszeres arctisztítás. Reggel és este használjunk arctisztító készítményeket, legjobb választás, ha gyengéden habzó lemosókat választunk erre a célra, mivel ezek amellett, hogy eltávolítják a szennyeződéseket, közben támogatják és táplálják az arcbőrt.

 

2. Tonizálás 

A napi kétszeri arctisztítás mellett pórus összehúzó tonikok választása is jó döntés lehet ilyenkor. Amellett, hogy hűsítenek a nyári forróságban, méregteleníti a bőrt és kitisztítja az eltömődött pórusokat.

 

3. Hidratálás

Miután alaposan megtisztítottuk arcbőrünket a szennyeződésektől, ideje visszaállítani a bőr vízháztartását. Már csak az izzadás során is veszít szervezetünk vízkészleteiből, ezért az első lépés mindig a megfelelő folyadékpótlás. Érdemes nyáron napi 2,5 – 3 liter folyadékot bevinni szervezetünkbe, és az is inkább víz, mint bármilyen más üdítőital legyen. A folyamatos napsütés, légkondicionálók használata és nem utolsó sorban a sós víz arcbőrünket rendkívül megviseli, fokozatosan veszít hidratáltságából. Nyáron válasszunk inkább könnyedebb állagú, vízbázisú arcápoló készítményeket, melyek szabadon hagyják lélegezni a pórusokat. Szintén érdemes reggel és este is elvégezni az arcápolási rutint, éjszaka regenerálódik bőrünk sejtszerkezete, ilyenkor a tápanyagok is hatékonyabban jutnak el a bőr rétegeibe.

 

4. Fényvédelem 

Nyáron a napsütéses órák száma elérheti a napi 10 órát, ilyenkor az UV sugárzás is erőteljesebb, pillanatok alatt leéghet a bőrünk, akár még árnyékban is. Éppen ezért megfelelő fényvédelem nélkül ne tartózkodjunk a szabadban, óvjuk bőrünket a napégés okozta maradandó károsodástól. Mindemelett a túlzott napozás csak fokozza bőrünk öregedési folyamatait. Manapság a legtöbb nappali arcápoló készítmény már tartalmaz bizonyos fokú fényvédő faktorszámot, azonban, ha nyaralni megyünk mindenképp gondoskodjunk megfelelő naptejről is. Már kaphatunk speciálisan az arcbőr védelmére kifejlesztett napvédőt, napozó spray-t, mely könnyed állagának köszönhetően gyorsabban beszívódik a bőrbe, továbbá biztosítja a megfelelő tápanyagokat és vitaminokat az arcbőr számára.

 

 6. Napozás után 

Nemcsak napozás előtt, de utána is érdemes bőrünkről gondoskodnunk. A napsugarak amellett, hogy D-vitaminnal látnak el, a bőrben az öregedési folyamatokat is felgyorsítják. A bőr mélyebb rétegeibe eljutva a napsugarak elpusztítják az elasztinsejteket, melyek a bőr feszességéért felelős fehérjék, ennek hatására bőrünk veszít rugalmasságából és megereszkedetté válhat. Valamint a napozás okozta stressz következtében bőrünk veszít nedvességtartalmából, könnyen dehidratáltá, szárazzá válhat. Ugyanakkor bizonyos fokú bőrpírt, akkor is tapasztalunk, ha használtunk valamilyen napvédő készítményt. A napozás utáni krémek nem csak, hogy pótolják a nedvességet, újra hidratáltá varázsolják bőrünket, de megnyugtatják a napnak kitett bőrfelszínt is. Célszerű gél formátumú krémeket használnunk, amelyek hűsítenek és megőrzik bőrünk barnaságát. A legjobb, ha aloe vera vagy sheavajat tartalmaz a készítmény, melyek intenzív bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő és hidratáló hatásukról ismertek.