A bőröregedés folyamata és ápolása – életkor szerint

A bőröregedés minden ember esetében különbözőképpen és eltérő gyorsasággal megy végbe, mégis az életkor előrehaladtával meghatározható néhány jellemző, amely azt jelzi, hogy bőrünk öregedése visszafordíthatatlanul megkezdődött.

 

A bőröregedés folyamata a különböző életszakaszokban

 

25 éves korunk körül arra leszünk figyelmesek, hogy egy-egy hosszabb éjszaka után, a szem alatti karikák nehezebben múlnak és arcbőrünk nyúzott és korántsem feszes, esetleg fakó. Miután túl vagyunk a tinédzser éveken sokszor a normál, zsíros arcbőr szárazzá és viszketővé válhat, ezért ebben az életkorban az alapos arctisztítási rutint (arctisztító, micellás víz, tonik) érdemes kiegészíteni arctáplálási rutinnal egy fényvédőt tartalmazó nappali krém és tápláló éjszakai krém segítségével, de a hosszú éjszakák után nagy segítség lehet egy frissítő szemkörnyékápoló (de nem ránctalanító!) krém.

30-as éveinkben azt tapasztaljuk amellett, hogy bőrünk külső táplálás nélkül száraz, viszket és fakó, a bőr tónusa egyenletlenné válik, finom ráncocskák jelennek meg elsősorban a szemkörnyék területén, a mimikai ráncok pedig erősödnek. Ebben a korban az a cél, hogy a bőr nedvességmegtartó képességét növeljük, erre kiválóan alkalmas a hialuronsav, mivel hosszútávon nagy mennyiségben képes a vizet tárolni és fokozatosan a bőrbe juttatni.

40 éves korban már azt a megállapítást tesszük a tükör előtt, hogy a bőrünk nem csak vízhiányos és száraz, hanem tudomásul kell vennünk az egyre karakteresebb ráncok megjelenését, a bőr veszít rugalmasságából, mindez a lelassult sejtmegújulás eredménye, ami azt jelenti, hogy csökken a kollagén és az elasztikus rostok termelése, tehát legkésőbb ebben a korban már a kollagént is valamilyen módon pótolni kell, hogy lassítsuk a bőröregedést.

50 éves korunkban a bőrünk már kifejezetten érettnek számít, az arctisztító zselét lecseréljük arctisztító tejre és egyre inkább sűrűbb, testesebb arckrémeket használunk. A változó kor szintén száraz, vízhiányos bőrrel járhat, ezért magas kollagén és hialuronsav tartalmú – tápláló olajokban gazdag krémeket érdemes használni.

 

A bőröregedés külső tényezői

 

Napfény

Az elsőszámú külsődleges tényező, amit szeretünk nem túl komolyan venni, az a napsugárzás. A bőr próbálja megvédeni magát az UV sugarak káros hatásaitól, és ez a szeplők, a hiperpigmentáció kialakulásához vezet, ha nem használunk rendszeresen fényvédőt tartalmazó arckrémet.

Környezetszennyezés

Sajnos a nagyvárosi élet és munkába járás során, különösen a tömegközlekedést használók esetében játszik szerepet. A bőrünkkel találkozó szennyeződés nem csupán a por, mint szennyeződés rakódik az arcbőrünkre, hanem más káros anyagok is, amelyek a toxikus szabadgyökök korábbi kialakulásához vezethetnek.

Dohányzás

Ez a szokás legalább annyira romboló kívülről, mint belülről, a cigarettában található vegyi anyagok és a nikotin kiemelten felelősek a szabadgyökök bőrben való kialakulásáért. Érdemes ezt a rossz szokást minél előbb levetkőzni, ha hosszútávon szeretnénk szép és egészséges arcbőrt.

Táplálkozás

Az antioxidánsokban gazdag gyümölcsök és zöldségek (fekete áfonya, gránátalma, articsóka, alma) képesek lelassítani a bőröregedést azáltal, hogy magukban zárják a káros kémiai anyagokat és így meggátolják a szabadgyökök kialakulását.

 

Megfelelő ápolás a bőröregedés lelassításának kulcsa

 

A károsító külső tényezők kiiktatása után a megfelelő bőrápolás elmaradhatatlan, ha ezt hanyagoljuk a bőr öregedésének jelei markánsabbak. A bőr alapos tisztítása mellett elengedhetetlen, hogy fényvédőt tartalmazó arckrémet használjunk, és egy adott problémára célzottan ható bőrápoló termékeket részesítsük előnyben. Ebben vannak segítségünkre a Merz Spezial Habkrémek.

A Merz Spezial Hialuron Habkrém azonnali hidratáló hatású és megfiatalítja a bőrt. Az innovatív habkrém titka, hogy egyedi kombinációja a hialuronsavnak, az Aloe vera juicenak. A termék napi kétszeri alkalmazásával már látható a bőr nedvességtartalmának növekedése. Használata leginkább a fiatalabb korosztály (25-30 év) számára ajánlott.

A Merz Spezial Kollagén Habkrém hatékonyságát a C-vitamin és természetes eredetű kollagén aktivátor egyedi párosításának köszönheti. Látható eredmény már kéthetes használatot követően ránccsökkentő és bőrfelszínt javító-kiegyenlítő hatás, ezért különösen az idősebb, érett bőrű 40-50 éves korosztály esetében fejti ki jótékony hatását.

TIPP: 40 év felett célszerű nappali krémként a lágyabb Hialuron Habkrémet alkalmazni, éjszakára pedig a picit testesebb Kollagén Habkrémet felvinni arcbőrünkre.