Hajerősítő vitaminok az egészséges hajért

Rövid a hajad? Vagy hosszú? Esetleg festett? Vagy természetes? Mindegy is, mert a hajkoronánk csak akkor mutat ragyogónak, ha egészséges és a megfelelő vitaminokkal és tápanyagokkal van ellátva.

A hosszú tél következtében hajunk nem kapja meg a számára szükséges vitaminokat, a hajszálak elvékonyodhatnak, fakóvá és erőtlenné válhatnak. Tavaszra szervezetünk vitaminkészletei igencsak megfogyatkoznak és megindul a hajhullás, szervezetünk így jelez számunkra, hogy ideje tenni valamit. Ha ezeket a folyamatokat meg szeretnénk akadályozni, vagy visszafordítani, nem kell mást tennünk, mint gondoskodni a szükséges vitaminokról hajunk számára.

Mik is ezek a kulcsfontosságú vitaminok? Összeszedtük a legfontosabbakat, amik jótékony hatást fejtenek ki a hajra.

 

A-vitamin – Hajnövekedésért

A zsírban oldódó vitaminok közé tartozik. Szerepet játszik elsősorban a látás folyamataiban, a csontok egészséges fejlődésében, a bőr-és hámrétegek szerkezeti épségében. Ezekből is láthatjuk, hogy sokrétű vitaminról van szó, a haj számára elsősorban a növekedést segíti elő, megfelelő mennyiségben adagolva hajunk puhává és bársonyossá válik. Hiányában hajunk vége elvékonyodik, eltöredezik, megindul a hajhullás. Természetes forrásai többek között a sárgarépa, spenót, halolaj és a máj.

 

B-vitaminok – Fejbőrünk védelméért

A vízben oldódó vitaminok családjába tartoznak. Különböző B-vitaminok állnak rendelkezésünkre, hatásaik olykor átfedésben vannak egymással, a megfelelő cél elérése érdekében viszont ajánlatos együttesen szedni őket. A B2 hozzájárul az egészséges bőr megőrzéséhez, a B1, B6 és a B12 pedig az immunrendszer anyagcsere folyamataiban játszanak fontos szerepet. A B-vitaminok szabályozzák fejbőrünk faggyútermelését, valamint a hajhagyma anyagcsere folyamatait támogatják, elősegítve az egészéges és normálállapotú fejbőrt. Megtalálható a tejben, tojássárgájában és a különböző hüvelyes zöldségekben.

 

C-vitamin – A vitalizáló

Szervezetünk számára az egyik legjobb energizáló vitamin, erős antioxidáns hatású, továbbá képes semlegesíteni a káros szabad gyököket, védve a sejteket a károsodástól. Továbbá növeli a haj ellenálló képességét, erősíti a haj sejtjeit, elősegítve az egészséges hajszerkezetet. A természetben a citrusfélék gyümölcseiben, csipkebogyóban, paprikában fordul elő nagyobb mennyiségben.

 

Biotin (H-vitamin) – Hajhullás őre

A B-vitamin családtagja, vízoldékony vitaminról van szó, kevésbé elterjedt nevén H-vitaminként ismerhetjük. A szervezet anyagcsere folyamataiban játszik fontos szerepet, emellett lassítja az őszülés és a hajhullás folyamatait, javítja a bőrszerkezetét, csökkentheti a jelentkező bőrproblémákat, gyulladásokat. Többek között jótékony hatással van a hajhagymákra, meggátolva azok gyulladt állapotát, megakadályozva a hajvesztést. Megtalálható nagyobb mennyiségben a dió és teljes kiőrlésű gabonafélékben, tojássárgájában, májban és a vesében.

 

Vas és cink – Ásványi anyagok az egészséges hajszerkezetért

A nők számára különösen fontos ásványi anyag a vas, hozzájárul a megfelelő hemoglobin termeléshez, vagyis nélkülözhetetlen az oxigén szállításhoz a véráramban. Hiánya vérszegénységhez vezethet, aminek következtében a hajunk szerkezete romlásnak indulhat, akár hajhullást, súlyosabb esetekben kopaszságot okozhat. Természetben legtöbbször a májban, különféle húsokban, zöld növények közül pedig leggyakrabban a spenótban lelhető fel. A cink különböző szerepeket tölt be az emberi szervezetben, a sejtek anyagcseréjében játszik meghatározó szerepet, különösen a bőr és a haj normál állapotának fenntartásában van jelentősége. Az emberi szervezeten belül a hajban koncentrálódik a cink jelentős része, hiánya éppen ezért is vezet erős hajhulláshoz. Segíti a hajszálak regenerációját, erősíti a hajszálakat, megakadályozza azok elvékonyodását, eltöredezését. Természetes forrásai a tökmag, napraforgómag, tojás, húsfélék.

 
A felsorolt vitaminok és ásványi anyagok együttesen fejtik ki hatásukat, táplálkozásunkra odafigyelve, természetes módon is bevihetjük szervezetünkbe. Vagy választhatjuk a Merz Spezial Drazsé étrend-kiegészítő segítségét, a drazsé vitaminok és mikrotápanyagok egyedülálló kombinációját tartalmazza, melyek hozzájárulnak az egészséges haj, bőr és köröm megőrzéséhez.

A Merz Spezial a „Belülről fakadó szépség” kategóriájának első számú termékcsaládja Németországban.*

* Nielsen: vény nélkül kapható készítmények; egészségügyi intézmények szegmens Bőr I Haj | Köröm kombinációk; MAT adatok, 2017. május

 

Keresse a gyógyszertárakban!

 

Étrend-kiegészítő, mely nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot!