C-vitamin szerepe a bőrápolásban

 

Történelmi háttere

Szent-Györgyi Albert fedezte fel az addig ismeretlen C-vitamint az 1920-as években, később pedig paprikából is sikerült előállítania.

Sokaknak a hajósok jutnak eszébe a C-vitamin eredetéről, hiszen ennek segítségével kerülték el az őket gyakran megtizedelő betegséget, a skorbutot.

Azonban C-vitamin hiány, bárki életét megkeserítheti. Nem csak a skorbut ellen véd hatékonyan.

Mindennapjaink során folyamatosan ki vagyunk téve a káros környezeti hatásoknak, mint a szmog, a káros napsugarak vagy akár a stressz.

Az ezek által okozott pusztítás elsőként a bőrünk állapotán, legfőképp arcbőrünkön mutatkozik meg.

 

Mi is az a C-vitamin?

A C-vitamin egy összetett vegyület, kémiai nevén L-aszkorbinsav. Ez az emberi szervezet számára hasznos vegyület megtalálható mind a növényi, mind az állati szervezetben. Egyes növények aszkorbinsav-tartalma kiugróan nagy, például száz gramm csipkebogyó körülbelül 400 mg aszkorbinsavat tartalmaz.1

Emellett antioxidáns tulajdonságáról ismert, gátolja a szabad gyökök megjelenését és a rák kialakulását.
Az emberi szervezet azonban képtelen a C-vitamin előállítására, így azt kívülről, leghasznosabban a táplálkozásunk során kell pótolnunk.

 

Hogyan hat a C-vitamin?

Biztosan Te is automatikusan a C-vitamin után nyúlsz, ha a megfázás jeleit kezded észre venni magadon.

Ez egy nagyon jó szokás, mivel a C-vitamin immunrendszer erősítő hatású, az aszkorbinsav növeli a fehérvérsejtek számát, és így képes enyhíteni a megfázásos betegségek tüneteit és csökkenteni a betegen töltött napok számát.

Nagyon fontos szerepet tölt be a csontozat és rugalmas szövetek fejlődésében is, hiánya a fogínysorvadáshoz, a fogak kilazulásához és elvesztéséhez, nyálkahártya-vérzékenységhez vezet.

A C-vitamin kulcsfontosságú szerepet játszik a kollagén előállításában. Hiszen csak a C-vitamin jelenlétében tud átalakulni az állati eredetű kollagén és beépülni az emberi kollagének csoportjába.

A kollagén hiányában a bőr töredezett és száraz lesz, lassabb lesz a hegesedés és sebgyógyulás folyamata, tovább megmaradnak a gyulladt pattanások, bőrirritációk hosszan fennállnak.

A minimális C-vitamin bevitel 60 mg, azonban ez a skorbut elkerüléséhez elegendő, az egészséges fejlődéshez vagy a kollagén termelődés fokozásához ez a mennyiség kevés.

 

C-vitamin alkalmazása a kozmetikumokban

Ahogyan azt már olvashattad, a C-vitamin összességében nagyon jó antioxidáns, gyulladáscsökkentő és kollagén-stimuláló hatással bír, de vajon hol vehetsz észre szembetűnő változást, ha C-vitamin tartalmú készítményeket használsz?

Kevesebb mitesszer és akne jelenik meg az arcbőrön, a gyulladások hamarabb elmúlnak, a gyulladt pattanások pedig gyorsabban gyógyulnak.

Az aszkorbinsav tartalmú arcápolók halványítják a meglévő pigmentfoltokat és egyúttal csökkentik a hiperpigementációt – azaz a túlzott melanin termelődést.

Kiegyenlíti a bőrtónust és ragyogásfokozó hatással bír – bőröd üde és egészséges színű lesz, nyúzott és fakó arcbőr helyett.

A C-vitamint tartalmazó kozmetikumok használatával klinikailag kimutatható javulást érhetünk el a ráncok megjelenésének csökkentésében, mivel kedvezően gyorsítja a sejtek anyagcseréjét.2

 

Megbízható C-vitamin tartalmú kozmetikum

A Merz Spezial Kollagén Habkrém a C-vitamin és természetes eredetű kollagén aktivátor egyedi párosát tartalmazza.

A kollagén termelődése elősegíti a bőr feszességét és a ráncok megjelenésének késleltetését.

A Kollagén Habkrém hatása tudományosan igazolt. A ráncok megjelenését 79%-kal csökkenti, több mint 70%-kal javítja és kiegyenlíti a bőr felszínét, és 90%-kal rugalmasabb bőrt eredményez.3

 

A C-vitamin tartalmú készítmények esetében fontos, hogy megbízható, tudományosan ellenőrzött termékeket vásárolj, egy nem megbízható arckrém több kárt okoz, mint amennyi haszna lehetett volna egy egyszerű arcápolási terméknek.

 

2 Boyera, N. Galey, I. and Bernard, B.A. ‘Effect of vitamin C and its derivatives on collagen synthesis and cross-linking by normal human fibroblasts’ in Internet Journal of Cosmetic Science 20.3 (1998) pp. 151-158

3 A Merz Spezial Kollagén Habkrém használatának előnyeit független bőrgyógyászok értékelték, a tudományos vizsgálatban 29 nő vett részt 2 hétig.