A különböző bőrtípusokról

illusztráció

Hogy melyik bőrtípusba tartozom? Tesszük fel magunknak a kérdést miközben a tükörben vizsgáljuk arcbőrünket, és azon gondolkodunk, miként varázsolhatnánk szebbé, hogyan tüntethetnénk el a zavaró hibákat. Az évek során mindenki került már kisebb-nagyobb konfliktusba arcbőrével, vagy épp kozmetikusunknak gyűlt meg vele a baja, így nagyjából már tisztában lehetünk bőrünk típusával. Ám ha nem vagyunk biztosak, hogy melyik bőrtípusba is tartozunk, érdemes szakemberhez, bőrgyógyászhoz fordulnunk útmutatásért.

Az alábbiakban egy rövid áttekintésben ismerhetjük meg közelebbről bőrünk típusait és annak sajátosságait, hogy hatékonyabban tudjuk választani a különböző bőrápolási termékek közül.

Alapvetően a bőrgyógyászok 4 különböző típusba sorolják az arcbőrt: normál, száraz, zsíros és vegyes vagy kombinált.

Normál bőrtípus:

A legideálisabb bőrtípus, szerencsések azok, akik magukénak mondhatják ezt a típust. A normál bőr felszíne egyenletes és puha, a pórusok nem telítettek és csak néhány mitesszer látható a bőr felszínén. A faggyútermelése egyenletes, ezért ennek a bőrtípusnak a legoptimálisabb a felszíni zsírtartalma, minek következtében a bőr vízháztartása is szinte tökéletesnek mondható. Felszíne üde és bársonyos tapintású, ami az irha egyenletes vérkeringésének köszönhető. Ugyan a nőknél a ciklus során a hormonháztartás változásakor jelenhet meg egy-két pattanás, de ezek pár napon belül nyom nélkül eltűnnek az arcbőrről. A fentiekből sejthető, hogy ez a bőrtípus igényli a legkevesebb különleges bőrápolást vagy kozmetikai kezelést. Természetesen itt sem elhanyagolható a megfelelő hidratálás, arctisztítás, tonizálás és a megfelelő vitaminokat (A, E, F-vitamin) tartalmazó arcápolókrém használata.

Száraz bőrtípus:

Ha tisztában vagyunk a normál bőrtípus tulajdonságaival, nagyon egyszerűen kitalálható, hogy a száraz bőrtípusra mi a jellemző. Míg a normál bőrtípusnál egyensúlyban van a bőr vízháztartása, a vízmegkötő képessége és a faggyútermelés, a száraz bőrtípusnál ez az egyensúly kibillen. A bőr csak korlátozottan képes megtartani a nedvességet, veszít hidratáltságából, minek következtében a bőröregedés folyamata itt a leglátványosabb és a leggyorsabb is. A bőr felszíne érdes, kirepedezett, pikkelyszerű, olykor még viszketés is társulhat hozzá. Nagyobb odafigyelést és törődést igényel ez a bőrtípus, és folyamatosan biztosítani kell az arcbőr számára a hidratáltásgot. A zsírhiányos bőrtípusnál a napi bőrápolási készítmények jó, ha az alábbiakat tartalmazzák: hialuronsav, aloe vera, glükozamin. Mind rendkívüli vízmegkötő és sejtregeneráló hatásukról ismertek.

Zsíros bőrtípus:

Míg a száraz bőrtípusnál a csökkent faggyútermelés okoz akadályt, addig a zsíros bőrnél a fokozott faggyútermelés az, ami felborítja az arcbőr normál szerkezetét. Az úgynevezett T-vonal (homlok, orr és áll vonala) fénylő, a mitesszerek jól láthatóak és a pórusok tágak. A túlműködött faggyútermelésnek köszönhetően a bőr felszíne olajos tapintású, a túl sok faggyú meggyűlik a pórusokban, aminek következtében a pattanások kialakulása itt a leggyakoribb. Öröm az ürömben, hogy viszont a zsíros bőrtípus öregszik a leglassabban. Téves azt gondolnunk, hogy a zsíros bőrt nem kellene hidratálni, ugyan a faggyúréteg bizonyos fokú védelmet nyújt, azonban nem pótolja a víztartalmat. Ezért, ha olyan készítményeket választunk, ami fokozottan szárítja a bőr felszínét, csak még több kárt okozunk, ugyanis a bőr, hogy az egyensúlyt helyreállítsa, még több faggyút kezd el termelni. Érdemes olyan termékeket választanunk, amik könnyű állagúak, hamar beszívódnak a bőr felszínébe, ám nem fokozzák a mitesszerek képződését.

Vegyes vagy kombinált bőrtípus:

Az emberek túlnyomó része vegyes bőrtípussal rendelkezik, a száraz és a zsíros bőrtípus tulajdonságai egyszerre vannak jelen, ezért különösen sok odafigyelést és törődést igényel ez a fajta bőrtípus.  A kombinált bőrtípusra jellemző, hogy az arc középvonala, a T-vonal zsírosabb és az orcák kétoldalt normálállapotúak, vagy zsíros a bőr a középvonalon, ugyanakkor a felszíne száraz, érdes és fokozottan hajlamos a hámlásra. Az orcák kétoldalt ilyenkor vízhiányosak, fénytelenek és fakónak tűnnek. Különböző kezelési irányelveket kell szem előtt tartani ennél a bőrtípusnál. Egyrészt harmonizálni kell a faggyúmirigyek működését a zsírosabb részeken, másrészt a szárazabb területeken meg kell őrizni a hidratáltságát a bőrnek. Érdemes naponta végezni arctisztítást, tonizálást, és alkoholmentes tonikot használni e célra. Külön kell kezelni tehát a zsíros és külön a szárazabb területeket, ami gyakran azt jelenti, hogy nem egy, hanem egyszerre több készítményt kell használni, ha a vegyes arcbőrünk számára a legjobbat szeretnénk.

Bőrtípusunk az életünk folyamán már nem változik, ellenben bőrünk állapota időről időre átalakul, meghatározza bőrünk jelenlegi helyzetét a külső hőmérséklet, időjárás, életmódunk, táplálkozásunk, belső lelki állapotunk, továbbá öröklött génállományunk is szerepet játszik benne.

Éppen ezért érdemes bőrünk állapotára és típusára is tekintettel lennünk, és ezeket figyelembe véve a számára legmegfelelőbb bőrápolási terméket választani. Ha úgy érezzük, egyedül nem megy és tanácstalanok vagyunk, nyugodtan kérhetünk szakmai segítséget, támogatást bőrgyógyászunktól.